izale-i şuyu Paylı ya da elbirliği mülkiyetine tabi taşınır ya da taşınmaz mallar için ortaklar arasındaki paydaşlığa son vererek, kişisel mülkiyete geçişi sağlayan bir dava türüdür.
izale-i şuyu Davası, bir diğer adı ile ortaklığın giderilmesi davası, Paylı ya da elbirliği mülkiyetine tabi taşınır ya da taşınmaz mallar için ortaklar arasındaki paydaşlığa son vererek, kişisel mülkiyete geçişi sağlayan bir dava türüdür.
Ortaklığın giderilmesine konu olacak taşınır ya da taşınmaz üzerinde hak sahibi olan herhangi bir paydaşın izale-i şüyu davası açması mümkündür.
Ortaklığın giderilmesi davası dava konusu mal üzerinde hak sahibi olan tüm paydaşlara karşı açılır. İzale-i şuyu davasında paydaşlar arasında zorunlu dava arkadaşlığı bulunur.
Paydaşlardan birinin ölümü halinde davaya ölen paydaşın tüm mirasçılarının dahil edilmesi gerekecektir.
Ortaklığın giderilmesi davasında yetkili mahkeme taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir, görevli mahkeme ise Sulh Hukuk Mahkemesidir.
Ortaklığın giderilmesi davasında davayı açan paydaşı matbu harcı ve giderleri karşılayacaktır. Ancak, dava sonunda davacı tarafından ödenen mahkeme giderleri ile dava sonunda hükmedilen avukatlık ücreti payları oranında tüm paydaşlar arasında paylaştırılır. Her bir paydaş, payı oranında mahkeme giderleri ile vekalet ücretinden sorumlu olur.
Ortaklığın giderilmesi davasında taşınmaz üzerindeki mülkiyet:
Aynen taksim suretiyle ortaklığın giderilmesi, davaya konu malın satılmaksızın paydaşlar arasında pay edilmesidir. Aynen taksimin mümkün olabilmesi için :
Dava konusu mal üzerindeki ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmişse, satış mahkeme aracılığıyla değil icra dairesi marifetiyle yapılır. Tüm paydaşlar, ortaklığın paydaşlar arasında giderilmesi hususunda oybirliği ile anlaşmışlarsa, satış yalnız paydaşlar arasında yapılır. Aksi halde, satış açık artırma sureti ile yapılır.
izale-i şuyu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için ofisimizi arayabilirsiniz.
Aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir.